• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Federația Sindicală a Educației și Științei a organizat miercuri, 11 septembrie, la Institutul Muncii al CNSM, întâlnirea activului sindical cu ministrul Educației și Cercetării, domnul Dan Perciun, cu participarea președintelui CNSM, dl Igor Zubcu și a Directoarei Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, dnei Lilia Ivanov.

În cadrul întrunirii, sindicaliștii au vorbit despre problemele din sistem, pe care FSEȘ le pune permanent în discuție în cadrul dialogului social.

Președintele FSEȘ, Ghenadie Donos, s-a referit la identificarea, împreună cu ministerul, a unui consens pe un spectru larg de probleme înaintat de colegii din grădinițe, școli, universități, institute de cercetare.

În același timp, a fost exprimată îngrijorarea sindicaliștilor în legătură cu perspectivele incerte în privința motivării salariale, or, principala revendicare a FSEȘ - Majorarea salariului mediu din Educație și Cercetare la nivelul salariului mediu din economie, rămâne practic nesoluționată.

Provocările acestui început de an școlar rămân a fi aceleași: insuficiența cadrelor calificate în sistem și exodul acestora, scăderea continuă a prestigiului profesiei de pedagog, carențe în realizarea unei educații de calitate, salariile mici.

De la 1 ianuarie 2024 a fost majorată valoarea de referință în învățământ cu 300 lei, în cercetare - cu 400 lei, ceea ce a dus la majorarea salariilor cu 15 și, respectiv, 21%. S-a făsut un pas important spre atingerea obiectivului strategic al FSEȘ - a aduce salariul mediu din educație la valoarea salariului mediu din economia națională.

În trimestrial I al anului 2024 diferența dintre salariul mediu din educație (10366 lei) și cel din economia națională, (13170.3) era de 2804.2 lei.

Conform datelor pentru trimestrul II această diferență este de 3360 lei.

Discrepanța dintre salariul mediu din educație și cel mediu din economia națională crește în defavoarea sistemului educațional.

În acest context, activul sindical a cerut ministrului să identifice, în comun cu ministerul Finanțelor, mijloace pentru a diminua această discrepanță.

***

În discursul său, ministrul Dan Perciun a vorbit despre principalele priorități ale MEC, inclusiv atragerea tinerilor în sistemul educațional, creșterea numărului de elevi în învățământul dual, salarizarea angajaților din educație și admiterea la universități, îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru cadrele didactice, creșterea finanțării pentru sectorul educațional ș.a.

Ministrul a subliniat importanța dialogului deschis cu FSEȘ și a reiterat angajamentul Guvernului de a găsi soluții pentru provocările din educație.

***

Președintele CNSM a apreciat calitatea și importanța dialogului social bipartit dintre MEC și FSEȘ. Dnul Zubcu și-a exprimat disponibilitatea de a contribui la soluționarea problemelor salariale din ramură.

***

Dna Lilia Ivanov, în prezentarea sa s-a referit la calitatea serviciilor educaționale, prin prisma rezultatelor examenelor de absolvire a gimnaziului.

***

Întâlnirea a fost precedată de ședința Biroului Executiv al FSEȘ, care a examinat chestiuni curente cu referire la demararea conferințelor, adunărilor de raportare şi alegeri ale organelor sindicale din cadrul Federației, probleme cu privire la organizarea și desfășurarea Congresului VIII al FSEȘ. A fost pusă în discuție situația curentă din ramura Educației și Cercetării, realizarea revendicărilor înaintate.

Membrii Biroului Executiv au votat o Declarație adresată conducerii de vârf a Republicii Moldova, în care și exprimă îngrijorarea vizavi de faptul că salariile din domeniu sunt cu 23,9 % mai mici decât salariile medii din economia națională.