• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Congresul VI al Sindicatului Educației și Științei și-a desfășurat lucrările pe 5 martie 2015, dată semnificativă în care, tradițional, este marcată anual Ziua liderului sindical.

Forumul sindicaliștilor din sectorul Educației și Științei și-a propus oportunități de totalizare și formulare a concluziilor pe marginea activității SEȘ în decurs de cinci ani (2010-2015) între Congrese, adoptând traseul priorităților de consolidare, perpetuare și amplificare a abilităților sindicale pentru perioada 2015-2020.

Laitmotivul Congresului s-a axat sugestiv pe conceptele integrării europene a sistemului de învățământ național, avansând cauza supremă de stabilire a condițiilor optime pentru o educație de calitate, raliată la supremația dezideratului o lume mai bună pentru un viitor durabil, pașnic și prosper al Statului Moldova.

În context, Congresul a aprobat Hotărârea relevantă și Declarația-memoriu, în care s-a elucidat poziția intransigentă a Sindicatului față de starea de lucruri în domeniu, cât și tacticile ce urmează a fi aplicate întru remedieri cardinale la subiect.

Raportul de activitate al Consiliului General al SEȘ în perioada de referință a fost prezentat de către președintele acestuia, Dumitru Ivanov. Iar notele exhaustive ale Comisiei de validare – de către Silvia Voloșciuc, președintele Consiliului raional Fălești al Sindicatului.

Cel 98 de delegați-reprezentanți ai cca 120 de mii de membri ai Sindicatului sectorial, li s-au propus spre examinare și aprobare Domeniile prioritare ale activității SEȘ pentru următorii cinci ani (raportor, Nadejda Lavric, vicepreședinte) și proiectul de modificări și completări la Statutul Sindicatului Educației și Științei (raportor, Ion Bulat, prim-vicepreședinte).

În cadrul dezbaterilor pe marginea problemelor s-au pronunțat mai mulți delegați – Ana Cimpoieșu, președintele CR Hâncești; Ana Salii, președintele CS al Colegiului pedagogic ”A. Mateevici” din Chișinău; Mihail Paladi, președintele Centrului teritorial Chișinău al SEȘ; Natalia Vornicova, președintele Consiliului UTA Găgăuzia al SEȘ; Lilia Franț, președintele CS al studenților UPS ”I. Creangă”, care au apreciat obiectiv și principial munca sindicală la diferite niveluri structurale ale SEȘ, înaintând propuneri judicioase și reclamări argumentate către autorități cu referire la multiplele aspecte ale trendului sindical (câteva din expozeurile unor vorbitori de la tribuna Congresului citiți în pag.  ).

Lucrările Congresului VI al SEȘ au fost onorate de prezența oaspeților-parteneri de peste hotare -  Martin Romer, reprezentantul conducerii Internaționalei Educație, director al Comitetului Sindical European pentru Educație, Belgia; Anton Hadar, președinte al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, România; Aurel Alecu, secretarul general FNS și Răzvan Bobulescu, președinte de onoare al FNS Alma Mater; Simion Hancescu, președintele al Federației Sindicatelor Libere din învățământ, România și Ioan Țenț, prim-vicepreședinte ale aceleiași Federații -, care au adresat asistenței mesaje de salut și asigurări de bună conlucrare și pe viitor cu Sindicatul Educației și Științei din Moldova. Urări de bine și de împliniri relevante pe făgașul dimensionării europene a Educației și Științei naționale au adus Maia Sandu, ministrul Educației; Grigore Belostecinic, președintele Consiliului Rectorilor din RM; Oleg Budza, președintele CNSM; Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, șeful Direcției Generale Educație, Tineret, Sport a mun. Chișinău.

Congresul VI și-a încheiat lucrările prin alegerea conducerii – Dumitru Ivanov, președintele Consiliului General al SEȘ; Ion Bulat, prim-vicepreședinte; Nadejda Lavric, vicepreședinte, Andrei Bujoreanu, președintele Consiliului sindical al Academiei de Științe a Moldovei; Anatol Alexei, președintele Asociației Organizațiilor Sindicale Studențești, vicepreședinți pe baze obștești, precum și a componenței nominale a Consiliului General al SEȘ și a Comisiei de cenzori.