• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

După Congresul al 8-lea al Federației Sindicale a Educației și Științei, pe agenda Sindicatului se află problema elaborării, dezbaterii și aprobării proiectului unei noi Convenții Colective, la nivel de ramură, în domeniile educației și cercetării pentru anii 2026 – 2030.

În acest sens, pe data de 7 iulie, vom finaliza etapa colectării propunerilor din partea structurilor teritoriale și a entităților din cadrul FSEȘ, pentru a organiza la data de 9 iulie 2025, la Institutul Muncii, o dezbatere publică finală, la care se va aproba varianta de proiect care urmează a fi negociată între Părți - Ministerul Educației și Cercetării și Federația Sindicală a Educației și Științei.

În context, pe data de 2 iulie, sindicatul ”Știința” a organizat o ședință a activului sindical din domeniul Cercetării, la care s-a dezbătut și ajustat textul proiectului Convenției, care vizează domeniul Cercetării.

La ședința prezidată de dl Oleg Chihai, conferențiar cercetător, doctor în biologie, președintele sindicatului ”Știința”, au participat dl Ghenadie Donos, președinte FSEȘ, Victor Juc, Directorul Institutului Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM, dr. hab. în științe politice, prof. univ., președinte al Consiliului Directorilor Institutelor de Cercetare, dl Vadim Druță, conferențiar universitar, doctor în chimie, membru al Biroului Executiv al FSEȘ, președinți ai Comitetelor Sindicale din Institutele de Cercetare, activiști sindicali din domeniul Cercetării și Inovării.

Discuția s-a axat pe principiile de bază și prevederile Convenției, s-au formulat propuneri concrete care vor fortifica unele drepturi ale angajaților din Institutele de Cercetare, membri de sindicat. Au fost formulate și propuse prevederi ce țin de normarea timpului de muncă și odihnă, durata concediului de odihnă anual al salariaților din sistemul educațional, s-au făcut precizări importante la lista-tip a lucrărilor și locurilor de muncă cu condiții grele și deosebit de grele, vătămătoare și deosebit de vătămătoare din instituțiile de învățământ, instituțiile de cercetare și dezvoltare, pentru care salariaților li se stabilesc sporuri de compensare, asigurarea condițiilor pentru activitatea organelor sindicale.

Participanții la ședință s-au referit la problemele curente din domeniul Cercetării, au fost trasate unele obiective pentru soluționarea lor, inclusiv prin prisma Convenției Colective. Au fost trecute în revistă și unele realizări recente, care au rezultat din dialogul social între Părți, cum ar fi achitarea sporurilor de performanță, majorarea sporurilor pentru titluri științifice de doctor, doctor habilitat (modificările punctului17, subpct.1 și 2 al HG Nr.1234 din 12-12-2018 privind condițiile de salarizare a personalului din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică).

La 9 iulie, la ședința grupului de lucru privind elaborarea proiectului Convenției Colective, se va aproba varianta proiectului Convenției în lectură finală, care urmează a fi discutat în cadrul Comisiei bipartite de Consultări și negocieri MEC - FSEȘ, prima ședință a căreia este planificată pentru data de 22 iulie curent.