
- Miercuri, 21 Mai 2025

Sindicatele stabilesc următorii pași ai campaniei Go Public! Fund Education! în contextul subfinanțării cronice a sectorului educației.
Sindicatele din educație din Europa de Sud lucrează pentru a aborda deficitul persistent de cadre didactice din țările lor prin intermediul campaniei Go Public! Fund Education. Reunite la Atena, în perioada 11–13 mai, sindicatele din Cipru, Grecia, Franța, Italia, Portugalia și Spania au împărtășit perspective asupra provocărilor cu care se confruntă și strategiile pe care le utilizează pentru a milita pentru sisteme de educație publică complet finanțate și pentru o profesie didactică puternică și respectată.
„În ciuda contextelor diferite, subfinanțarea educației și a cadrelor didactice este provocarea comună și principala cauză a deficitului de profesori în multe țări. Campania IE Go Public! Fund Education! ajută sindicatele din educație să militeze pentru sisteme publice echitabile și bine finanțate care valorizează și investesc în profesori. Recomandările Națiunilor Unite privind profesia didactică sunt un instrument esențial în activitatea noastră de advocacy, deoarece susțin cererile sindicatelor și soluțiile pe care le propunem. Împreună ne organizăm și ne mobilizăm la nivel local, național, regional și global pentru a ne asigura că fiecare elev, indiferent unde trăiește, este învățat zilnic de un profesor calificat, bine plătit, sprijinit și respectat”, a declarat David Edwards, Secretar General al Internaționalei Educației.
________________________________________
Grecia: Salariile abia acoperă chiria
Organizațiile membre ale EI, Federația Pedagogilor din Școlile Primare din Grecia (DOE) și Federația Pedagogilor din Școlile Secundare de Stat din Grecia (OLME), au primit colegii la Atena și au împărtășit informații despre provocările cu care se confruntă profesorii greci. Cu salarii de doar 780 EUR pe lună, profesorii la început de carieră abia își pot permite să achite chiria. Insecuritatea locului de muncă este, de asemenea, o problemă majoră, 25% dintre profesori fiind angajați cu contracte pe 9 luni.
În acest context, ”Go Public! Fund Education! este o campanie deosebit de importantă. Ea servește ca bază pentru a construi alianțe, deoarece fiecare sindicat își poate identifica nevoile, prioritățile și obiectivele. Campania oferă sprijin sindicatelor pentru a-și planifica și implementa strategiile și pentru a colabora cu alte sindicate și părți interesate, astfel încât să poată lupta eficient împotriva politicilor educaționale care subminează educația publică”, a afirmat Thanasis Kikinis, Secretar General al DOE și membru al Comitetului Sindical European pentru Educație.
________________________________________
Italia: Precaritatea și salariile mici alimentează criza cadrelor didactice
Cadrele didactice din Italia sunt, de asemenea, afectate de lipsa profesorilor și de subfinanțarea educației. Potrivit sindicatelor din educație, salariile sunt mici și nu au ținut pasul cu inflația, ceea ce a redus puterea de cumpărare a profesorilor. Instabilitatea este o altă problemă majoră, cu peste 250.000 de profesori și personal auxiliar din educație care sunt angajați pe bază de contracte temporare.
Italia are nevoie de 45.000 de profesori în plus pentru a atinge media raportului profesor-elev din UE. De asemenea, sunt necesari peste 50.000 de tehnicieni și personal administrativ pentru a ajunge la media europeană. Însă, în aceste condiții, recrutarea și menținerea cadrelor didactice este tot mai dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
Menționând că Recomandările ONU privind profesia didactică oferă „o narațiune alternativă la viziunea neoliberală asupra școlilor și profesorilor ca simple mijloace de a răspunde nevoilor pieței”, Graziamaria Pistorino, Secretar Național al FLC CGIL, a subliniat că aceste recomandări sunt un instrument esențial pentru activitatea sindicală în sprijinirea drepturilor cadrelor didactice. „Ne simțim mai puternici în dialogul nostru cu instituțiile guvernamentale, deoarece avem acum de partea noastră un document de nivel înalt semnat de OIM, ONU și UNESCO”, a adăugat Pistorino.
Recomandările și campania Go Public! Fund Education ! oferă oportunități pentru sindicate de a crește gradul de conștientizare cu privire la drepturile profesorilor și provocările cu care aceștia se confruntă, precum și de a construi și consolida alianțe în societate pentru educația publică.
„În cele din urmă, Recomandările pot fi folosite pentru a crea oportunități de dezbatere publică, pentru a stimula o dezbatere socială în contextul național și pentru a concepe acțiuni politice solide bazate pe o viziune asupra școlii, fundamentată pe valorile democrației, păcii și justiției sociale care definesc identitatea noastră ca organizații sindicale democratice”, a încheiat Pistorino.
Portugalia: Mobilizare pentru a pune capăt lipsei de profesori
Criza de profesori a atins niveluri alarmante în Portugalia, afectând zeci de mii de elevi. Criza se va agrava în anii următori, pe măsură ce tot mai mulți profesori se vor pensiona.
Campania Go Public! Fund Education! sprijină activitatea organizației FENPROF, membră a Internaționalei Educației, în eforturile sale de a pune capăt crizei profesorilor. Recomandările Națiunilor Unite pentru o profesie didactică puternică și rezilientă susțin activitatea de advocacy a FENPROF.
„Acordând credibilitate pozițiilor și solicitărilor noastre, Recomandările ONU sunt un instrument puternic, ce poate fi folosit nu doar pentru mobilizarea membrilor noștri, ci și pentru implicarea comunității educaționale în a pune presiuni asupra guvernului pentru a acționa urgent în vederea investiției în profesori și în educația publică”, a declarat Manuela Mendonça, președinta FENPROF și membră a Consiliului Executiv al IE.
Recomandările privind finanțarea, dialogul social și negocierile colective, condițiile de muncă, demnitatea profesiei, autonomia și puterea decizională sunt deosebit de relevante pentru activitatea sindicatului.
________________________________________
Spania: Este imperativă o finanțare mai mare pentru profesori și educație
Sindicaliștii spanioli de la F.E.CC.OO., STES-Intersindical și FeSP-UGT Enseñanza au participat la întâlnirea din Atena pentru a discuta despre derularea campaniei în Spania.
Cu o finanțare a educației de doar 4,6% din PIB, Spania investește mai puțin decât media OCDE. Sunt necesari peste 50.000 de noi profesori pentru a reduce raportul profesor-elev la toate nivelurile, în special în zonele urbane.
Recrutarea și mențierea cadrelor didactice sunt îngreunate de birocrația excesivă, ce provoacă stres și anxietate, de instabilitatea locurilor de muncă (peste 25% din posturile cadrelor didactice sunt în condiții precare), de condiții de muncă neatractive și de salarii mici. Sindicatele spaniole raportează că în ultimii 14 ani, profesorii din Spania au pierdut 22% din puterea de cumpărare.
Prin campania Go Public! Fund Education!, sindicatele spaniole utilizează sprijinul mișcării globale a educației pentru a produce schimbări în favoarea profesorilor și elevilor. Sindicatele apără educația publică și luptă împotriva privatizării și a politicilor de extremă dreaptă din sector.
Campania permite sindicatelor să colaboreze și să creeze alianțe pentru sprijinirea măsurilor de advocacy. Recomandările ONU sunt deosebit de utile în dialogul social, susținând solicitările sindicatelor pentru o finanțare mai mare, condiții bune de muncă și salarii decente, precum și recunoașterea statutului profesorilor pentru a atrage noi cadre în profesie.
________________________________________
Cipru: Sisteme educaționale și profesori sub presiune
Din cauza divizării insulei, profesorii din Cipru se confruntă cu provocări diferite, dar subfinanțarea educației și dialogul social slab sunt probleme comune care afectează calitatea educației și personalul din educație.
Organizația Profesorilor Greci din Cipru (POED) a avertizat că sistemul public de învățământ este subminat de reducerile de costuri, lipsa dialogului social, infrastructura învechită și sarcinile biurocratice crescute pentru cadrele didactice. Toate aceste probleme contribuie la criza tot mai mare de profesori din Cipru, iar mulți tineri pedagogi renunță la profesie. POED s-a alăturat campaniei Go Public! Fund Education! pentru a apăra educația publică și profesia didactică.
Președinta POED, Myria Vasiliou, a salutat mobilizarea globală, afirmând că:
„Este important să susținem campania la nivel internațional și să completăm cu eforturi la nivel local. Sloganul Go Public! Fund Education! poartă în sine o mare însemnătate. Creează un impuls și, în același timp, putem să-l invocăm ca parte a unei mișcări internaționale. Contribuie la întărirea organizațiilor sindicale pentru a le permite de a-și afirma propriile necesități.”
Subfinanțarea afectează și educația publică de partea turco-cipriotă a insulei. Organizațiile membre ale IE, KTÖS și KTOEÖS, au subliniat că peste 60% din clădirile școlare au peste 50 de ani, fără o întreținere adecvată. Clasele sunt supraaglomerate, în special în zonele urbane. Mai grav este faptul că, multe școli funcționează în containere în loc de clădiri propriu-zise.
Personalul din educație este de asemenea sub presiune. Ministerul Educației nu a reușit să angajeze suficienți profesori noi permanenți în raport cu numărul în creștere al elevilor, iar deficitul de cadre didactice este de 15% doar în școlile primare. Mulți profesori noi sunt angajați temporar sau cu contracte care nu le oferă siguranță, în baza criteriilor lor politice.
Organizațiile membre ale IE și-au exprimat îngrijorarea privind dialogul social tot mai slab cu guvernul turco-cipriot. Mecanismele dialogului social sunt acum adesea ocolite sau reduse la simple gesturi simbolice.
Interferențele politice, atât interne cât și externe, au compromis autonomia sistemului educațional. Din 2022, sindicatele protestează împotriva eroziunii principiilor seculare, inclusiv promovarea conținutului religios în disciplinele care erau anterior laice. Programele pentru egalitatea de gen au fost marginalizate și au fost încercări de a introduce activități educaționale segregate pe gen.
„Ministerul Educației și guvernul pun presiune pe profesorii noștri care luptă pentru drepturile lor și pentru condiții de muncă mai bune. Ei atacă sindicatele și dreptul la sindicalizare, încercând să elimine drepturile și libertățile cadrelor didactice”, a avertizat Selma Eylem, președinta KTOEÖS.
Pentru a răspunde acestor provocări, organizațiile membre ale IE din Ciprul de Nord se mobilizează în jurul campaniei Go Public! Fund Education ! și pledează pentru implementarea Recomandărilor Națiunilor Unite.
________________________________________
Franța: O profesie slab plătită și epuizată se confruntă cu austeritate continuă
În ultimii 25 de ani, cheltuielile publice pentru învățământul secundar în Franța au scăzut cu 20%, aducând sistemul educațional aproape de colaps, potrivit lui Julien Farges, secretar național al SNES-FSU.
Pedagogii francezi au suferit o scădere drastică a puterii de cumpărare, cauzată de măsurile de austeritate și înghețările salariale repetate. Venitul obținut în urma progresului în carieră este deseori ”înghițit” de inflație și de înghețarea salariilor. Profesorii se confruntă cu ore de muncă excesive, clase suprapopulate și sarcini administrative tot mai mari. Drept urmare a acestor cauze, lipsa pedagogilor în școli este într-o continuă creștere.
Pentru a combate deficitul, guvernul a redus cerințele pentru intrarea în profesie de la nivel de Master la doar 2,5 ani după bacalaureat. Această măsură de urgență nu doar ignoră cauzele reale ale crizei, ci și subminează statutul profesional și calitatea educației din Franța.
Pentru bugetul din 2026, guvernul francez a anunțat reduceri suplimentare de 40 de miliarde de euro, ce vor afecta profund personalul din educație. Pe 13 mai, profesorii au organizat grevă împotriva austerității, pentru menținerea cerinței de Master și pentru condiții mai bune de muncă și salarizare adecvată.
„Cunoaștem problemele și, prin campania Go Public! Fund Education! și Recomandările ONU, știm și soluțiile. Politicienii trebuie să aibă curajul să le aplice. Noi, sindicatele, trebuie să-i forțăm să acționeze. SNES-FSU apără o educație publică gratuită, de calitate și incluzivă. Pentru a o realiza, sunt necesare investiții publice majore și o mai mare justiție fiscală”, a subliniat Farges.
________________________________________
Cadrele didactice din toate regiunile lumii se alătură campaniei Go Public! Fund Education. Congresul Mondial, cel mai înalt for decizional al Internaționalei Educației, a susținut pe deplin campania, făcând din aceasta o prioritate pentru IE și pentru organizațiile sale membre.
Articole asemănătoare:
Postări Recomandate
Articole recente
- Mesaj de felicitare și apreciere adresat breslei istoricilor din Republica Moldova
- Campania de informare privind riscurile economiei informale
- Ședința Biroului Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei
- Seminar de formare la Paris privind educația incluzivă, 22–23 mai 2025
- Noutăți din Europa