- Marți, 21 August 2018
În ajunul începerii noului an de studii, sindicaliștii din cadrul Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) s-au întrunit astăzi, 20 august, în ședința în plen a Consiliului General al FSEȘ pentru a face o retrospectivă a activității centrului sindical național-ramural în perioada august 2017-august 2018, a analiza situația din ramură și a pune în discuție acțiunile Federației în vederea protejării drepturilor și intereselor social-economice ale membrilor de sindicat. La lucrările ședinței au fost prezenți Igor Șarov, Secretar General de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a prezentat un raport despre activitatea organizației pe care o conduce, unde au fost menționate principalele probleme cu care se confruntă pedagogii și cadrele auxiliare care activează în sistemul educațional, mersul negocierilor cu Guvernul și rezultatele obținute, prioritățile Federației pentru următoarea perioadă.
„Problema principală care afectează ramura educației este cea a salarizării. Deși la 1 septembrie 2017 salariile au fost majorate cu 11,3%, acestea continuă să fie la un nivel insuficient. În continuare vom cere autorităților realizarea revendicărilor lansate încă în anul 2016 – majorarea salariilor cadrelor didactice cu 40-50%; revizuirea cuantumului indemnizației pentru tinerii specialiști; revizuirea cotelor de remunerare pentru titularii de grade didactice I, II și superior; stabilirea cuantumului rețelei unu de salarizare la nivelul minimului de existență; majorarea burselor de studii cu 10-20%”, a subliniat Ghenadie Donos, președintele FSEȘ.
În context, s-a menționat că săptămâna trecută MECC și FSEȘ au semnat un Acord adițional la Convenția Colectivă (ramura cercetare și inovare) pe anii 2016-2020. Scopul Acordului este asigurarea realizării, în condițiile legii, a drepturilor și obligațiilor reciproce ale angajatorilor și salariaților din domeniul cercetării și inovării, membri ai FSEȘ, precum și reglementarea raporturilor de muncă și asigurarea garanțiilor social-economice. Acordul adițional prevede creșterea anuală a finanțării în domeniul cercetării și inovării; indexarea anuală a sporului pentru grad științific de doctor în știință și doctor habilitat; declararea anului 2020 „Anul tinerilor cercetători”; acordarea salariaților cumularzi, care dețin titluri științifice, a sporurilor lunare integrale la salariu pentru gradul științific.
Igor Șarov, Secretar General de Stat al MECC, a comunicat celor prezenți despre reformarea ramurii științei la nivel național, perspectivele de dezvoltare în ramură, proiectele care urmează a fi implementate în cadrul parteneriatului social.
“În perioada următoare vom veni cu un nou pachet de soluții care vin să favorizeze activitatea profesorului, oamenilor de știință, cadrelor didactice în general. Astfel, la începutul lunii septembrie curent va fi prezentată noua Lege unitară de salarizare în sistemul bugetar, care vine în susținerea angajaților din ramura educației. De asemenea, vom prezenta un proiect de majorare a indemnizațiilor acordate tinerilor specialiști, care ar putea crește de la 40 mii lei anual la 120 mii lei, pentru a spori atractivitatea activării și menținerii în sistem pentru tinerii specialiști. Totodată, vor fi organizate activități ce țin de recalificarea și formarea cadrelor didactice”, a subliniat Igor Șarov.
La rândul său, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a precizat că Confederația este alături de sindicaliștii din ramura educației și va promova interesele lor în procesul de dialog social. “Ne bucură că există o conlucrare constructivă dintre FSEȘ și MECC, care iată a adus rezultate prin semnarea Acordului adițional la Convenția Colectivă. Sunt convins că această cooperare va duce la rezolvarea problemelor care există în ramură – problema de bază fiind motivarea personalului, adică creșterea nivelului de salarizare. În acest sens, noua Lege unitară de salarizare în sistemul bugetar ar trebui să fie acel “colac de salvare”, o soluție viabilă, pentru toți angajații din sistemul bugetar. Sperăm că această lege să fie aprobată și să fie pusă în aplicare începând cu 1 ianuarie 2019”, a subliniat vicepreședintele CNSM.
Sindicaliștii din educație au precizat că vor aborda subiectele discutate la ședința Consiliului General al FSEȘ în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Participanții au convenit să continue dialogul și să conlucreze în identificarea soluțiilor pentru redresarea situației din domeniul educației, cercetării și inovării. Menționăm că în cadrul acestei întruniri sindicaliștii au pus în discuție și alte chestiuni ce se referă la activitatea organizatorică a centrului sindical național-ramural.
https://estu.md/noutati/232-identificarea-solutiilor-care-ar-duce-la-cresterea-nivelului-de-salarizare-in-ramura.html#sigProGalleria77471f6303
Informație preluată de pe situl: http://sindicate.md