
- Luni, 22 Aprilie 2024

În perioada 22-26 aprilie 2024 se desfășoară Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație cu tema : ”Educația Transformă”, organizată de către Campania Globală pentru Educație.
Această campanie, timp de o săptămână unește profesorii, studenții/elevii și societatea civilă să militeze împreună pentru dreptul la educație. Tema campaniei din 2024 este ”Educația transformă„
Este un moment important pentru mobilizarea sindicatelor din educație ca parte a campaniei Internaționalei Educației ”Go Public : Fund Education”.
După Summitul de Transformare a Educației din 2022 a fost recunoscută la nivel global necesitatea de a face transformări urgente în educație pentru a reuși cu implementarea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 4 : Educație de calitate pentru toți. Totuși, angajamente concrete ale guvernelor de a transforma educația nu au fost întreprinse și implementarea transformărilor este în impas.
Profesorii sunt în inima transformărilor din educație. Există o lipsă acută de profesori la nivel global : 44 milioane de pedagogi de nivel primar și secundar. Recomandările publicate de către Panelul de înalt nivel al ONU referitor la Profesia de Pedagog (cu participarea
politicienilor, a academicienilor, experților în educație, studenților/elevilor, profesorilor și liderilor sindicali) oferă o ”foaie de parcurs” crucială pentru a transforma profesia și a pune capăt lipsei acute de pedagogi.
Potrivit recomandărilor, guvernele trebuie să ridice statutul profesiei de pedagog, să facă profesia mai echitabilă și să asigure un dialog social pertinent. Pedagogii trebuie să aibă condiții
decente de muncă, volume de lucru gestionabile și contracte sigure de muncă. Susținerea finanțărilor publice în sectorul educației și investirea în pedagogi este o altă recomandare a campaniei IE.
Campania Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație (SGAE) este o oportunitate de a solicita guvernelor să facă pași concreți în transformarea educației prin îndeplinirea angajamentelor lor, prin implementarea recomandărilor Panoului de înalt nivel ONU și prin finanțarea educației.
Federația Sindicală a educației și Științei, membră a Internaționalei Educației, se alătură acestei campaniei de promovare a profesiei de Pedagog, activitățile noastre se vor încadra în Săptămâna Globală de Acțiune pentru Educație.
Ce pot face sindicatele din educație? - Campania a fost lansată cu un webinar pe 22 aprilie, între orele 15.00 – 17.00. Vor fi organizate diferite evenimente regionale pe parcursul acestei săptămâni, cu participarea profesorilor, activului sindical.
Vom organiza și participa la ateliere de lucru pentru a sensibiliza societatea despre Recomandările Panoului ONU și pentru a sprijini implementarea efectivă a acestora la nivel de țară.
În context, susținem organizarea în premieră, sub egida partenerului nostru principal - Ministerului Educației și Cercetării, a Săptămânii Educației în Republica Moldova cu genericul „Moldova pentru Educație” - o acțiune amplă care își propune să evidențieze importanța educației și să consolideze societatea în jurul dezvoltării acestui domeniu strategic.
Principalele subiecte de discuții, care se încadrează perfect în genericul ”Educația Transformă”, au fost anunțate de dl Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării:
Subiectul central al discuțiilor îl va constitui rețeaua de școli model, care va include 35 de instituții de învățământ în fiecare dintre care se vor face investiții de până la 2 milioane de euro, astfel ca acestea să corespundă standardelor în domeniu și să asigure educație de calitate tuturor copiilor.
În cadrul săptămânii educației, pe data de 25 aprilie, va fi lansat Parteneriatul Național „Moldova pentru Educație”, o inițiativă a Ministerului Educației și Cercetării, sub patronajul Președinției Republicii Moldova. Inițiativa își propune să mobilizeze întreaga societate, inclusiv mediul de afaceri, pentru a susține creșterea calității educației în țara noastră.
În cadrul săptămânii educației se va discuta despre ce schimbăm când e vorba de modul în care pregătim profesorii în formare inițială, ce schimbăm în formarea continuă, cum implementăm mentoratul în țara noastră.
Un alt subiect major al Săptămânii Educației este lansarea conceptului de dezvoltare curriculară până în 2027.
Tot în această săptămâna, se va discuta cu părinții despre ce înseamnă parenting, care sunt principalele probleme cu care se confruntă adolescenții și cum părinții pot răspunde acestor provocări.
O zi va fi dedicată Consiliului Elevilor, în care instruim și încurajăm elevii să participe mai mult în viața școlii și a comunității.
Săptămâna Educației va culmina cu un eveniment destinat absolvenților clasei a XII-a. 3 000 de tineri din țară sunt așteptați la Chișinău, pentru a celebra, împreună cu dascălii, profesia de pedagog și pentru a-i încuraja să aleagă să devină profesori.
Săptămâna Educației în Moldova este susținută de USAID, Suedia și Marea Britanie, Banca Mondială, UNICEF, UNDP, UNFPA, Uniunea Europeană.
World Bank Moldova, USAID Moldova, UNICEF Moldova, UNDP Moldova, UNFPA Moldova, European Union in the Republic of Moldova.
#săptămânaeducației #moldovapentrueducație #educațiatransformă