• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Stimați colegi, astăzi a avut loc ședința ordinară a Comisiei de Consultări și Negocieri Colective MEC – FSEȘ, la care au fost discutate câteva probleme importante:

1. Cu privire la realizarea propunerilor FSEȘ vizând majorarea cuantumului sporului lunar pentru titlul științific și/sau științifico-didactic.

2. Cu privire la corectitudinea implementării modificărilor introduse în Legea nr. 270/2018 Privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar (Legea nr. 305 din 19.12.2024) și necesitatea unor concretizări.

3. Cu privire la problema remunerării inadecvate și disproporționate a colaboratorilor OLSDÎ și a unor variante propuse de FSEȘ pentru soluționarea ei.

La primul subiect, dl ministru Dan Perciun a informat că în prezent, Ministerul a identificat o soluție și se pregătesc unele modificări în cadrul legal (Hotărârea de Guvern 1234, Metodologia de finanțare a Universităților, alte acte normative), care să permită tuturor cercetătorilor din instituțiile aflate la autogestiune economico-financiară să beneficieze de aceste sporuri.

Finanțarea Universităților are trei componente de bază: 75% - per student; 20% din surse sunt atribuite la indicatorii de performanță, iar 5% sunt banii pentru investiții (finanțare complementară), tradițional aceste surse se asociază cu Fondul Investițional.

Reieșind din problema apărută anul acesta, după ce s-a majorat sporul pentru gradele didactice în învățământul general, se propune de principiu ca aceste surse financiare să fie direcționate către resurse umane, pentru a acoperi unele cheltuieli salariale. Această posibilitate există și pentru Cercetare, și pentru Învățământ Superior.

Important este să menționăm că cheltuielile pentru infrastructură, dotări, vor fi acoperite din proiectele Băncii Mondiale, din alte surse oferite de partenerii de dezvoltare, pe care Universitățile le accesează, sub formă de granturi sau credite.

S-au făcut unele calcule și estimări, reieșind și din majorările pentru gradele didactice care s-au produs de la 1 ianuarie 2025, pentru a echivala titlurile științifice cu gradele didactice. La moment e prematur să vorbim despre sume, dar am fost surprinși să auzim că aceste sporiri sunt mai mari decât ceea ce solicitam noi în luna decembrie 2024, în cadrul dezbaterilor pentru Bugetul 2025.

Urmează în februarie-martie să se realizeze modificările necesare în legislație, pentru ca aceste sporuri salariale majorate să fie implementate începând cu 1 septembrie 2025.

***

La chestiunea a doua, sindicaliștii au adus la cunoștință dlui ministru că în adresa Federației Sindicale a Educației și Științei din Republica Moldova (FSEȘ) au parvenit mai multe mesaje, apeluri în care reprezentanții sindicatelor teritoriale își exprimă îngrijorarea față de noile modificări ale Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, adoptate prin Legea nr. 305 din 19.12.2024 (în vigoare de la 01.01.2025).

Potrivit celor relatate de reprezentanții sindicatelor teritoriale, specialiștii din contabilitățile autorităților publice locale susțin că recentele modificări ale Legii nr. 270/2018 au provocat o discordanță în aplicarea art. 10, art. 12 alin. (2) și pct. 11 din notele la tabelul 1 al Anexei nr. 7 a legii menționate.

Se remarcă faptul că redacția actuală a punctului 11 din notele la tabelul 1 al Anexei nr. 7 din Legea nr. 270/2018 diminuează componenta salariului de bază, stipulată de art. 12 din lege și în cele din urmă influențează mărimea plăților pentru sporul cu caracter specific, sporul pentru performanță, premiul anual și, respectiv, salariul lunar total al cadrului didactic.

S-a specificat că FSEȘ este total împotriva micșorării/diminuării salariilor lunare ale cadrelor didactice solicitându-se o intervenție urgentă pentru modificarea pct. 11 din notele la tabelul 1 al Anexei nr. 7 a Legii nr. 270/2018, substituind sintagma „spor lunar” cu cuvintele „plata lunară”.

Circulara Ministerul Educației și Cercetării nr. 03/1-09/8 din 2 ianuarie 2025 emisă în contextul aplicării corecte a ultimelor modificări operate în Legea nr. 270/2018, redă claritate, anume în privința includerii gradului didactic (II, I sau superior - 1500 de lei, 2800 de lei sau de 4000 de lei), în salariul de bază, tocmai pentru a se înțelege menținerea/respectarea aceleiași reguli de calculare, adică, dispoziția alin. (2) al art. 12 din Legea nr. 270/2018 (potrivit căreia gradul didactic face parte din salariul de bază). Or, poziția corectă și legală din circulara menționată, indiscutabil este în favoarea cadrului didactic și nicidecum nu ar trebui admisă o altă abordare/înțelegere.

Având în vedere faptul că procesul de calculare a salariului pentru luna ianuarie 2025 este în plină desfășurare, sindicaliștii au rugat examinarea, în regim de urgență, a demersului către Ministerul Educației, adresat și către Ministerul Finanțelor, în vederea elucidării modului corect de aplicare a normelor legale, precum și inițierea revizuirii pct. 11 din notele la tabelul 1 al Anexei nr. 7 a Legii nr. 270/2018, în susținerii propunerii expuse.

Totodată, s-a vorbit despre necesitatea elucidării aplicării punctului 2 prim introdus la notele din tabelul 1 al Anexei nr. 7 a Legii nr. 270/2018, referitor la plata gradelor manageriale, care la fel, sunt denumite drept „spor lunar”.

Dl ministru Dan Perciun a dat asigurări că aceste precizări vor fi făcute cât mai operativ.

***

Tema cea mai dificilă din agenda ședinței a fost discuția privind propunerile FSEȘ pentru majorarea salariilor colaboratorilor OLDSÎ, chestiunea cu privire la problema remunerării inadecvate și disproporționate a colaboratorilor OLSDÎ. Informația a fost consultată prealabil cu specialiștii direcțiilor învățământ din raioane.

Sindicaliștii au venit cu următoarele propuneri :

1. La Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, Nota de la Tabelul nr. 2,,Funcționarii publici (A2)”, Anexa nr.3 ,,Administrație publică (A)” să fie suplinită cu următorul conținut:

*- Pentru funcționarii publici și funcțiile publice de conducere din cadrul Direcțiilor de învățământ clasele de salarizare specificate în tabel se majorează cu 15 clase de salarizare succesive față de cele stabilite în tabel.*

Această majorare va aduce la micșorarea decalajului nivelului de salarizare dintre specialiștii din cadrul direcțiilor de învățământ(OLSDI) față de salariile cadrelor didactice, or, la moment, diferența dintre salariul unui funcționar public din direcțiile de învățământ și a unui profesor este de 5909 lei, în defavoarea specialistului din cadrul OLSDÎ.

*Din aceste motive, sindicatele au solicitat: - majorarea clasei de salarizare cu 15 clase; - majorarea valorii de referință până la 2500 lei.*

2. Deoarece în cadrul DGETS activează personal contractual, s-a propus să fie suplinită Nota de la Anexa nr. 10 ,,Funcții complexe (H)” după cum urmează:

*- Pentru funcțiile de specialitate și funcțiile de conducere din ramura ,,Învățământ” clasele de salarizare specificate în tabel se majorează cu 15 clase de salarizare succesive față de cele indicate în tabel pentru aceste funcții.*

3. *S-a propus să fie suplinit art. 10, pct.2 alin.(b) din Legea bugetului de stat pentru anul 2025, care prevede valoarea de referință în mărime de 2500 lei pentru: - personalul din cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului; - personalul din cadrul contabilităților din domeniul învățământului.*

Dl ministru Dan Perciun a acceptat ca această chestiune să fie inclusă în agenda problemelor majore care urmează a fi soluționate treptat.

Ministrul a venit cu câteva abordări alternative: să se revizuiască principiile muncii prin cumularea internă (precizarea funcțiilor) din cadrul direcțiilor, aplicarea sporurilor pentru grade didactice și în raport cu specialiștii (pedagogi) din cadrul OLSDÎ, să li se includă aceste sporuri în salarii. Desigur, pentru ca aceste schimbări să poată fi aplicate, trebuie ajustat cadrul legal, dar aceste variante urmează a fi examinate și, eventual, aplicate, chiar dacă aceste facilități nu vor putea fi aplicate în raport cu personalul nedidactic din cadrul Direcțiilor.

În final, s-a convenit ca această problemă să fie examinată complex, în regim de urgență, iar pentru a redresa starea emoțional-psihologică din cadrul Direcțiilor Învățământ din țară a organiza la 20 martie o ședință comună cu reprezentanții MEC, OLDSÎ și FSEȘ, la Institutul Muncii, într-un panel de discuții la care să examinăm variante de soluții pentru problema revizuirii politicilor și a mecanismelor de salarizare a angajaților OLSDÎ, inclusiv și în perspectiva unor așteptate reforme instituționale.