• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Conducători ai CNSM, ai Federației Sindicale a Educației și Științei, președinți ai organizațiilor primare sindicale au fost implicați astăzi, 31 octombrie, în cadrul unei runde de discuții pe marginea proiectului Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul  bugetar, la care a participat Ion Chicu, secretar general de stat al Ministerului Finanțelor, Igor Șarov, secretar general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

”Prin organizarea acestui eveniment, a declarat Ghenadie Donos, președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, noi intenționăm să venim cu anumite aprecieri, propuneri referitor la conținutul proiectului Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul  bugetar”.  El a mai adăugat că sindicaliștii din educație sunt  de mai mult timp în așteptarea unui asemenea proiect de lege care prevede majorarea salariilor unor categorii de angajați din sistemul de educație a țării cu până la 90 procente.

Ion Chicu a remarcat că autorul proiectului, Ministerul Finanțelor, vine cu o lege conceptual nouă elaborată cu suportul Organizației Internaționale a Muncii și al experților internaționali, prin intermediul căreia s-a încercat să se includă în acest document cele mai bune practici în domeniul remunerării muncii, privind motivarea personalului. De asemenea, a mai adăugat acesta, prin elaborarea și adoptarea proiectului Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul  bugetar sunt eliminate multiple deficiențe ale sistemului actual de salarizare, care este constituit din trei componente ce creează premize pentru abordări discriminatorii în raport cu diferite categorii de salarizați din sectorul bugetar la țării.

Igor Șarov a promis liderilor sindicali din educație că conducerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării va avea zilele acestea o întrevedere cu conducătorii Ministerului Finanțelor și va încerca să-i convingă de importanța propunerilor făcute în cadrul evenimentului de astăzi.

Oleg Budza, președintele CNSM, a menționat că urmare a creșterii veniturilor în bugetul de stat, s-au acumulat sume suficiente de bani publici pentru a majora salariile  angajaților din sectorul public. El a mai insistat că era nevoie de mai mult timp de o lege care să reglementeze în mod corect, echitabil majorările de salarii. În viziunea dumnealui, actualul proiect al  Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul  bugetar vine să rezolve această problemă, care ar fi în măsură să limiteze, să oprească exodul forței de muncă din țara noastră. CNSM va înainta avizul referitor acest proiect de lege.

Informație preluată de pe situl: http://sindicate.md