• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Angajaţii din sfera învăţământului din raionul Cantemir sunt profund îngrijoraţi de lipsa de reacţie a Preşedinţiei, Parlamentului şi a Guvernului  vis-a-vis de problemele cu care se confruntă cetăţenii acestei ţări, inclusiv salariaţii din sectorul educaţional.

       Inactivitatea structurilor statului, plătite din banii contribuabililor,  pauperizarea populaţiei, creşterea artificială a preţurilor la servicii şi produse alimentare, marginalizarea  sistemului de învăţământ, falimentarea băncilor, protejarea corupţiei, creşterea criminalităţii şi a şomajului, neasigurarea unui loc de muncă decent şi nefuncţionalitatea cadrului legislativ şi normativ existent în toate domeniile – sunt elemente ale inconsistenţei  acestui stat, pretins democratic.

Învestirea nocturnă a premierului, tăinuirea datelor statistice referitor la recensămîntul populaţiei, adoptarea tardivă a bugetului de stat, neconsultarea societăţii civile în problemele de interes public şi asumarea transferării garanţiei în datorie publică - toate acestea demonstrează faptul că nu doar în sistemul bancar al Moldovei este putred ceva... 

          De câteva decenii reprezentanţii salariaţilor solicită Guvernului majorarea şi indexarea 

salariilor şi a pensiilor  care, în urma inflaţiei şi a  creşterii galopante a preţurilor, au devenit mai mult  decât derizorii, deşi art. 133 din Codul muncii al R. Moldova  prevede că „Sporirea nivelului conţinutului real al salariului se asigură prin indexarea salariului în legătură cu creşterea  preţurilor de consum la mărfuri şi servicii. Salariul minim garantat  este indexat anual în funcţie de evoluţia  indicelui preţurilor de consum, în conformitate cu legislaţia în vigoare”. 

  De mai mulţi ani  năluca Legii  salarizării lucrătorilor din învăţământ „rătăceşte”  prin cabinetele ministerelor de resort şi a fost folosită ca momeală pentru naivi şi în recenta campanie  electorală. 

     Subestimarea potenţialului uman  din domeniul învăţământului, neasigurarea condiţiilor optime de muncă, mimarea achiziţiilor publice şi a reformelor,  lichidarea instituţiilor de învăţământ din localităţile mici sub pretextul optimizării cheltuielilor şi neinvestirea mijloacelor financiare în  aşa-numitele şcoli de circumscripţie, planul de învăţământ supraîncărcat şi programele şcolare anchilozate şi anoste, lipsa  motivaţiei şi a cadrelor didactice bine pregătite au contribuit la sporirea abandonului şcolar şi au amplificat  procesul de degradare în sistem şi cel al  migraţiei  populaţiei apte de muncă, inclusiv a cadrelor didactice.  

         Copiii dintr-o instituţie preşcolară din raion,  în cadrul unei întâlniri cu un candidat la  funcţia de Preşedinte al ţării, au solicitat să le fie reparat  edificiul, al cărui acoperiş curge,  intuind probabil că,  o dată cu încheierea campaniei electorale,  posibilitate de a-şi promova interesele şi  de a mai fi auziţi nu vor mai avea. 

         Demersul  activului sindical republican din 17.06.2016, expediat Guvernului, a rămas fără  răspuns şi sindicaliştii din ramura învăţământului,  la 3 octombrie 2016, au adresat un nou  Apel Guvernului, Parlamentului şi Ministerului Educaţiei din R. Moldova, atenţionând  factorii de decizie asupra problemelor cronice existente în ramură. Rămânem în aşteptarea reacţiei adecvate. 

Aşa cum  Legea petiţionării în R. Moldova nu are nici o valoare acolo, „sus”, reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din R. Moldova,  care au avut de participat în perioada 17-18 octombrie  curent,  la cea de-a doua reuniune a Forumului de dialog social cu societatea  civilă Uniunea Europeană-Republica Moldova,  ar trebui să dea dovadă  de o mai mare exigenţă, obiectivitate şi tranşanţă  în a da note Guvernului la Comisia Europeană.  (A se vedea săptămânalul „Vocea poporului”  nr. 37 din 07.10.2016, pag. 4, art. „Sindicatele vor da note Guvernului la Comisia Europeană”).

Natalia Matcaş

preşedinte al CR Cantemir al FSEŞ