• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

   În conformitate cu art.178 al CM, p.14 al Modului de calculare a salariului mediu (HG nr.426 din 26.04.2004) pe durata concediului de studii indicat salariatului i se menţine salariul mediu în proporţie de 75% - în cazul cînd persoana învaţă într-o instituţie de învăţămînt superior şi, respectiv, 60% - în instituţie de învăţămînt mediu de specialitate.

   Concediile suplimentare se plătesc în modul indicat salariaţilor care obţin pentru prima dată studii de nivelul respectiv.

   Salariaţii care îşi fac studiile la o instituţie de învăţămînt ( la a doua sau a treia specialitate) pot să beneficieze de concedii de studii plătite doar în cazul în care această garanţie este prevăzută de Contractul colectiv de muncă (nivel de unitate) sau Contractul Individual de Muncă.

    Conform art.8 al Legii cu privire la protecţia muncii, nr.625-XII din 02.07.1991 salariaţilor în timpul examenului medical obligatoriu i se păstrează locul de muncă (funcţia) şi salariul mediu.

   Este de menţionat că salariaţii, în cursul examenului medical, beneficiază de toate drepturile de pacient prevăzute la art.5 din Legea cu privire la drepturile şi responsabilităţile pacientului (nr.263-XVI, 27.10.2005).

   Salariaţii nu sînt în drept să se eschiveze de la examenul medical.

    Salariaţii care îşi fac studiile într-o instituţie de învăţămînt pentru a obţine a doua sau a treia specialitate (profesie) li se pot acorda anumite garanţii şi compensaţii în modul prevăzut de contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau cel individual de muncă (art.182 (3)).

    Conform art.238 al CM, angajarea şi transferul unor categorii de slariaţi la alte locuri de muncă se efectuează conform certificatelor eliberate în temeiul examanelor medicale. Lista categoriilor de salariaţi supuşi examenului medical se aprobă de către Ministerul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale. Salariaţii nu sînt în drept să se eschiveze de la examenul medical.

   În conformitate cu art.182 al CM salariaţilor, care îmbină munca cu studiile li se acordă garanţii şi compensaţii la obţinerea pentru prima dată a studiilor de nivel respectiv, conform Regulamentului cu privire la înlesnirile pentru muncitorii şi slujbaşii, care îmbină activitatea de muncă cu studiile în instituţiile de învăţămînt, aprobat prin Hotărîrea Guvernului RM nr.25 din 20.01.1992.