• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Potrivit planului de activitate al Consiliului municipal Chişinău al Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) pentru anul 2015, domeniul Formare continuă s-a axat pe una dintre priorităţile strategice primordiale.

La subiectul nominalizat a fost organizat un ciclu bine structurat de activităţi, în perioada februarie-mai curent, inclusiv seminare de instruire a liderilor organelor sindicale de nivelul I (primare), atât debutanţi, cât şi versaţi pe diverse probleme de ordin sindical, în special respectarea legislaţiei şi protecţiei muncii în sectorul educaţional, asigurarea drepturilor şi intereselor legale ale angajaţilor din domeniu. Scopul ciclului de seminare de instruire şi formare a fost dezvoltarea capacităţilor liderilor de sindicat ca factor  determinant al  eficientizării  actului sindical.

 

În cadrul  acestora au fost realizate  următoarele obiective: 

* Dezvoltarea competenţelor în domeniul managementului sindical, cum ar fi identificarea rolului, sarcinilor şi responsabilităţilor liderului sindical întru examinarea diverselor cazuri de litigii şi conflicte.

* Stabilirea raporturilor parteneriale între liderii sindicali ai primarelor şi administraţie.

Participanţilor li s-au distribuit  materiale metodico-instructive utile.

Rezultatele scontate au ţinut de:

* Identificarea itemilorde pregătire iniţială necesară  unui lider sindical de primară şi a logisticii de formare continuă pentru această categorie de activişti.

* Creşterea interesului pentru educaţie sindicală şi stimularea liderilor de a-şi perfecţiona continuu cunoştinţele, aplicând surse cognitive puse la dispoziţie de către CMC al FSEŞ.

În cadrul activităţilor de formare, ca scop al eficientizării lucrărilor, s-au corelat elementele instrumental-funcţionale ale procesului de instruire cu utilizarea mijloacelor vizuale, care au stimulat autoinstruirea cursanţilor.

Tacticile de instruire s-au axat pe 7 etape (5 în limba română şi 2 în limba rusă), fiind audienţi 130 de lideri sindicali.

Domeniul  formării a fost diversificat  prin  implicarea Consiliului municipal al Sindicatului sectorial în activitatea lansată de DGETS, şi anume: Forumul de idei pedagogice: ,,Dialoguri chişinăuiene”, care a antrenat 37 de lideri sindicali, manageri şi membri de sindicat.

Genericul atelierului ,,Parteneriatul sindicat-patronat: oportunitate pentru determinarea şi soluţionarea problemelor sistemului educaţional general municipal” a fost impulsionat de imperativele timpului, precum dificultăţi în vederea implementării Codului Educaţiei, a Codului muncii, cât şi a modificărilor la Contractul colectiv de muncă.

În urma analizei fişelor de evaluare din cadrul activităţilor de formare s-a constatat că preşedinţii organizaţiilor sindicale primare posedă cunoştinţe generale în domeniul social, au aptitudini de negociere şi de comunicare interpersonală, cât şi managerială. Sunt  capabili să aducă beneficii colectivelor de muncă, fiind deschişi şi sensibili la schimbări; conştientizează valoarea intenţiilor şi acţiunilor în echipă. Totodată, în unele organizaţii sindicale primare liderii nu posedă aptitudini de mediere a litigiilor de importanţă locală, cunoştinţe generale în domeniul juridic şi capacităţi de planificare şi evaluare a rezultatelor.

Arta de a fi lider se dobândeşte prin efort şi exerciţiu. Pregătirea insuficientă, modestia exagerată, lipsa de încredere şi de experienţă provoacă dificultăţi pentru activitate spornică. Din acest motiv considerăm oportună necesitatea continuării seminarelor cu implicarea, la necesitate, a formatorilor certificaţi din cadrul Institutului Muncii, Consiliului General al FSEŞ şi Inspectoratului Muncii al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Maria Sârbu, preşedinte al CM Chişinău al FSEŞ, moderator al ciclului de seminare