• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Cu toate că trăim o perioadă dificilă şi incertă, mai cu seamă în cadrul educaţional supus numeroaselor reforme şi experimente, discernem noile oportunităţi pentru îmbunătăţirea calităţii învăţământului general şi a condiţiei socio-economice a angajaţilor din sistem.

O dată cu lansarea procesului de implementare a noii formule de finanţare aplicată de instituţiile preuniversitare, s-a dat undă verde respectării onorabile şi responsabile a prevederilor negociate de partenerii sociali în format de Contract colectiv de muncă.

Astăzi, în condiţiile în care mediul politic, social şi economic este unul instabil şi imprevizibil, devine imperios dialogul social întru promovarea unor clauze concrete, armonizate la realităţile unităţii şcolare pentru conlucrarea benefică a părţilor în favoarea salariaţilor. Efectul CCM se sprijină pe calitatea conţinutului acestuia şi, inerent, pe competenţele persoanelor implicate în elaborarea proiectului de Contract. Conştient de acest deziderat, Consiliul raional Călăraşi al FSEŞ se axează pe instruirea liderilor sindicali ai 65 de organizaţii primare din instituţiile de învăţământ preuniversitar, preşcolar şi extraşcolar la subiectul elaborarea, negocierea, încheierea şi semnarea CCM.

Un exemplu de practici utile la capitolul colaborare fructuoasă a părţilor contractuale este Şcoala primară din or. Călăraşi, care acum doi ani, a adoptat formula autonomiei financiare. Recent, în această instituţie s-au desfăşurat lucrări de evaluare şi apreciere a respectării/realizării stipulărilor prevăzute de Contractul colectiv de muncă. Graţie capacităţilor de negociator al directorului Aurelia Trifan, un manager de marcă modernă, fire deosebit de responsabilă şi creativă, în colectiv au prins rădăcini trainice comunicarea interpersonală, activitatea colegială laborioasă şi constructivă administraţie-comitet sindical (preşedinte Lilia Negru). Este, în mare parte, meritul Domniei sale că pe parcursul acţiunii CCM s-au creat condiţii favorabile de muncă productivă întru realizarea celor mai îndrăzneţe intenţii de proiecte ale cadrelor didactice, membre de sindicat.

Astfel, cu suportul Comitetului raional au fost reparate 3 săli de clasă, s-au dotat biblioteca, cabinetul metodic şi 2 săli de clasă cu mobilier special, iar sala multimedia – cu foişoare 2400 x 8 şi echipament pentru expoziţii. Nu au rămas ocolit nici personalul nondidactic şi cu tehnic-auxiliar, punându-i-se la dispoziţie necesarul de utilaj şi consumabile pentru exercitarea funcţiilor de serviciu şi protecţia muncii.

Aş remarca şi alte câteva realizări semnificative, şi anume: anual, în şcoală se organizează examinarea medicală gratuită a tuturor angajaţilor; elevii dispun de condiţii avantajoase şi confortabile de alimentare în cantina instituţiei. Dar cea mai relevantă latură a activităţii parteneriale din cadrul acestei şcoli este flexibilitatea şi deschiderea spre schimbare. Membrii colectivului nu acceptă inerţia, de aceea, în perioada aplicaţiei CCM, au elaborat patru anexe dictate de noile oportunităţi ale învăţământului general.

Aşadar, s-a decis (prin Anexa nr.2) ca durata concediului pentru personalul care activează în condiţii de factori nefavorabili (bucătari, bibliotecar, spălători de veselă) să fie prelungită cu 7 zile calendaristice; femeilor care educă doi şi mai mulţi copii de vârstă până la 14 ani – li se adaogă suplimentar 4 zile calendaristice la concediu. Anexa nr.3 stipulează concedii suplimentare plătite pentru anumite evenimente familiale, iar Anexa nr.4 specifică lista profesiilor cu durata zilnică de 12 ore  a timpului de muncă, urmată de cel puţin 24 de ore repaos.

Este cazul să accentuez că liderul sindical, Lilia Negru, deşi e la început de cale sindicală, posedă capacităţi de convingere şi suficiente competenţe în domeniul legislaţiei muncii şi insistent, cu susţinerea managerului şcolar, Aurelia Trifan, promovează şi implementează prevederile Codului muncii al RM, în particular: acordarea (la necesitate) concediilor din cont propriu salariaţilor care au  nevoie de pauză pe o durată de până la un an, după 10 ani de activitate în şcoli (potrivit art. 300 al CM); concediilor de până la 60 de zile pe motive familiale (art. 120 al CCM).

Sunt respectate cu stricteţe prevederile CCM cu referire la garanţiile şi compensaţiile acordate angajaţilor (atât cadre didactice, cât şi nondidactice) în cazuri de participare la cicluri de formare profesională. Aceştia beneficiază, în mod obligatoriu şi indiscutabil, de achitare a taxelor pentru cursuri, diurne, cazare, călătorie tur-retur, fiind menţinut şi garantat salariul mediu al cursanţilor. De subliniat că pedagogii Şcolii primare din Călăraşi beneficiază şi de achitări ale taxei pentru tratament şi recuperare în perioada de formare profesională din cadrul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Activitatea Comisiei de atestare a locurilor de lucru, actul de normare a muncii angajaţilor se efectuează de comun acord şi cu participarea membrilor comitetului sindical, liderul sindical monitorizând permanent onorarea obligaţiunilor asumate de către părţile contractuale pe segmentul respectarea garanţiilor social-economice, juridice şi profesionale ale angajaţilor, acordarea corectă şi la termenele stabilite a înlesnirilor legale negociate şi aprobate de către parteneri.

Tamara Damir, preşedinte al CR Călăraşi al FSEŞ