• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Analizând raportul cu privire la activitatea Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei în perioada anilor 2010-2015, prezentat de către D. Ivanov, preşedinte; raportul Comisiei de cenzori, prezentat de către Z. Şpac, preşedintele Comisiei;

proiectele Direcţiilor prioritare de activitate a Sindicatului pentru anii 2015 – 2010, prezentate de către N. Lavric, vicepreşedinte, Congresul constată că organele sindicale de toate nivelurile au depus eforturi conjugate pentru realizarea misiunii statutare a Sindicatului.

Astfel, întru realizarea obiectivului prioritar de consolidare organizatorică,   menţinere a unităţii şi coeziunii Sindicatului, Consiliul General a demarat şi desfăşurat, în perioada de referinţă, un şir de acţiuni, menite să aducă spor de imagine Sindicatului, să solidarizeze forţele sindicale, să conducă la conştientizarea de către fiecare membru de sindicat a necesităţii implicării sale active în soluţionarea propriilor probleme. În acest scop, anii 2012-2013 au fost declaraţi  Ani ai Organizaţiei sindicale primare cu un program de activităţi specifice; a fost instrumentat recensământul  membrilor de sindicat; au fost efectuate vizite de studiu şi de acordare a sprijinului de rigoare organizaţiilor sindicale primare în cadrul Zilelor aparatului Consiliului General al Sindicatului în teritoriu.  Sindicatul a participat la acţiunile organizate de CNSM şi unele sindicate ramurale; au fost depuse eforturi concordate de colectare a surselor financiare pentru ajutorarea membrilor de sindicat care au avut de suferit în timpul cataclismelor naturale; pentru tratamentul unor copii grav bolnavi

Stabilirea  parteneriatului social, bazat pe dialog şi negocieri a fost o prioritate stipulată în toate documentele Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei. În acest context Rezoluţia nr.2 a Congresului V „Dezvoltarea sistemului de parteneriat social în sfera muncii în învăţământ şi ştiinţă” a devenit un act de o importanţă majoră pentru organele sindicale de toate nivelurile prin declararea anilor 2010-2011 – „Ani ai CCM”. Programul de acţiuni a cuprins monitorizarea realizării Convenţiei colective pe anii 2011-2015 (nivel ramural), şi a Acordurilor adiţionale,  negocierea CCM la nivel de instituţii. Pentru a îmbunătăţi starea de lucruri la acest capitol, în raioanele Cantemir şi Râşcani a fost implementat Programului-pilot „Negocierea, semnarea şi realizarea CCM”. Ca rezultat al acestor activităţi s-a majorat numărul de Contracte colective de muncă la nivel de unitate de la 68,4% la  88,2% în anul 2014.

Organele sindicale au promovat cadrul reglatoriu vizând perfecţionarea şi implementarea actelor legislativ-normative, prin identificarea şi avizarea proiectelor documentelor.

Întru realizarea prevederilor Rezoluţiei nr.3 a Congresului V „Drepturile social - economice ale salariaţilor din învăţământ şi ştiinţă în contextul recesiunii economice”, Sindicatului a întreprins acţiuni vizând soluţionarea  problemelor social-economice ale membrilor de sindicat luând ca bază sporirea finanţării adecvate a unităţilor. Problemele majorării veniturilor angajaţilor s-au aflat permanent pe ordinea de zi a Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei, a organelor sindicale, care, în perioada mandatului, au fost preocupate în mod special de implementarea prevederilor  actelor legislativ-normative în domeniul salarizării.

Anul 2014 a fost remarcabil prin organizarea şi desfăşurarea acţiunilor de protest întru obţinerea unor majorări salariale. Eforturile organelor sindicale s-au soldat cu majorarea salariilor cadrelor didactice din învăţământul preşcolar cu 55,6%, preuniversitar – cu 43,6%, corpului ştiinţifico-profesoral – cu 33,6%, ştiinţifice, în mediu, cu 70%.   A crescut sporul la salariu pentru gradul ştiinţific de doctor cu 100% şi  doctor habilitat cu 63%.  Pe lângă aceasta, organele sindicale au monitorizat asigurarea instituţiilor de învăţământ cu specialişti, au examinat problemele ce ţin de formarea profesională a acestora, normarea muncii, acordarea  în termen a compensărilor respective.

În soluţionarea problemelor ce ţin de crearea condiţiilor inofensive de muncă şi de studii, asigurarea securităţii la locul de muncă, fortificarea sănătăţii salariaţilor accentul a fost pus pe instruirea personalului, crearea comitetelor pentru securitate şi sănătate în muncă, atestarea locurilor de muncă, stabilirea şi achitarea compensărilor.

În contextul Rezoluţiei nr.4 a Congresului V al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei „Sindicatul şi Tineretul”, Consiliul General a promovat soluţionarea problemelor social-economice ale tineretului pe toate direcţiile de activitate. Este negociat un capitol separat referitor la tineretul studios în Convenţia colectivă (nivel ramural) 2011-2015.

Asociaţia organizaţiilor sindicale studenţeşti (AOSS), creată pentru consolidarea şi coordonarea activităţii acestora, s-a manifestat în perioada vizată prin acţiuni comune în vederea ameliorării situaţiei social-economice a studenţilor, acordând atenţie sporită  condiţiilor locative, stabilirii burselor de studii, prestării serviciilor medicale etc.

În realizarea politicilor financiare, organele sindicale au fost preocupate de consolidarea bugetelor sindicale în baza acumulării în volum deplin a cotizaţiilor de membru. S-a monitorizat gestionarea corectă şi eficientă în mod transparent a resurselor financiare sindicale.

Întru recuperarea sănătăţii membrilor de sindicat şi a copiilor acestora, au fost repartizate 3764 de bilete de tratament balneosanatorial şi 8600 bilete de odihnă pentru copii.

Activitatea de instruire, formare şi informare a liderilor şi a membrilor de sindicat a fost mereu în aria de priorităţi a Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei.  Din acest motiv, politicile educaţiei sindicale promovate de către Consiliul General al SEŞ în perioada de după Congresul V al Sindicatului au fost orientate spre diversificarea metodelor de instruire şi impulsionarea activismului formabililor, dezvoltării abilităţilor şi cunoştinţelor tinerilor sindicalişti, a liderilor de toate nivelurile.

Consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare internaţională a fost calificată de către Congresul V drept un obiectiv important al SEŞ. În perioada de referinţă au fost prelungite unele acorduri de colaborare cu sindicate similare; sprijinul  colegilor sindicalişti de peste hotare a fost resimţit în timpul acţiunilor de protest. Pe lângă aceasta, Consiliul General a desfăşurat, de-a lungul anilor dintre congrese, seminare cu suportul şi participarea directă a Internaţionalei Educaţiei şi UNSA Education, Franţa. Urmare a parteneriatului de succes şi de durată cu colegii din Sindicatul ”Lararforbundet” din Suedia, SEŞ a beneficiat anual de finanţarea editării buletinului nostru informativ „Lumina”, care este un mijloc de informare şi comunicare destul de eficient pentru membrii de sindicat. 

În baza celor expuse şi luând în considerare rapoartele prezentate şi Domeniile prioritare de activitate a Sindicatului pentru anii 2015 – 2020, 

Congresul VI al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei

HOTĂRĂŞTE: 

  1. Se apreciază drept satisfăcătoare activitatea Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei în perioada de după Congresul V.
  2. Se aprobă raportul Comisiei de Cenzori a Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei.
  3. Se aprobă Domeniile prioritare de activitate a Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei pentru anii 2015-2020 (se anexează).
  4. Consiliul General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei va asigura:

-  sintetizarea propunerilor şi solicitărilor delegaţilor şi participanţilor la Congresul VI al Sindicatului, adresându-le factorilor respectivi de decizie spre soluţionare;

-  elaborarea unor programe şi planuri de acţiuni  privind realizarea prevederilor şi obiectivelor conţinute în Domeniile prioritare de activitate a Sindicatului pentru anii 2015-2020.

6.  Organele sindicale de toate nivelurile vor întreprinde acţiuni concrete pentru realizarea prezentei Hotărâri.

7.  Se pune în sarcina Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei monitorizarea realizării prezentei Hotărâri.