• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

Recent la Hâncești a avut loc un seminar zonal cu participarea cadrelor didactice tinere din trei raioane: Hâncești, Cimișlia, Basarabeasca. În pofida vremii de afară-ploaie puternică, vânt, frig, tinerii s-au prezentat la timp ceea ce denotă faptul că ei așteaptă comunicare deschisă, răspunsuri la multe întrebări.

         Cu un cuvânt de salut către tineri a venit dl Dumitru Ivanov, președintele al Federației Sindicale a Educației și Științei și dna Valentina Tonu, șefa Direcției Învățământ Hâncești. Prezente la seminar au fost și dnele Raisa Popov, președintele Consiliului raional Cimișlia al FSEȘ, Zinaida Barduc, care deține aceeași funcție în raionul Basarabeasca.

         Dna Ana Arnaut, șef sector al Consiliului General al FSEŞ, le-a explicat tinerilor specialiști care este statutul lor; prevederile legislației muncii cu privire la angajare, demisionare, concediere; rolul negocierii Contractului individual de muncă, drepturile și garanțiile de activitate a tinerelor cadre didactice. Dna Angela Vasilașcu, consultant Direcția resurse umane, formare continuă și atestare a Ministerului Educației, le-a vorbit despre acțiunile concrete ale Ministerului Educației, în vizorul căruia se află permanent tinerii specialiști. Domnia sa s-a referit și la particularitățile repartizării tinerilor în câmpul muncii,  responsabilitatea lor în fața societății pentru alegerea profesiei, calitatea instruirii în instituțiile de învățământ superior și mediu de specialitate. Cu o informație referitoare la activitatea Direcției Învățământ Hâncești și a conducătorilor instituțiilor educaționale vizând inserția profesională a tinerilor specialiști și menținerea lor în sistem a venit dna Alexandra Ungureanu, specialist resurse umane a Direcției.

În discursul formatorilor intervenea dl președinte Ivanov cu precizări referitoare la acțiunile Sindicatului întru promovarea și apărarea intereselor tinere cadre didactice, membre de sindicat, menționând eforturile FSEȘ în vederea majorării salariului, acordării de sporuri și suplimente la salariu, premierii, altor facilități obținute prin negocierea Convenției colective pentru anii 2016-2020.

  S-ar părea că se întreprind toate măsurile necesare pentru a le oferi tinerilor specialiști oportunitatea de a se afirma în profesie, totuși cea mai mare problemă care îi demotivează este salariul. Tinerii au accentuat faptul că remunerarea de care beneficiază  nu le permite să supraviețuiască, dar să-și edifice  un cămin familial. Ei au avansat un șir de propuneri, cum ar fi:

  • majorarea salariului după obținerea masteratului;
  • urgentarea implementării prevederilor Codului Educației cu privire la reducerea la 75% a normei didactice pentru un salariu de funcție;
  • includerea istoriei în șirul disciplinelor școlare, în baza cărora profesorul beneficiază de spor la salariu pentru verificarea lucrărilor scrise ș.a.

         S-a accentuat necesitatea respectării Convenției colective (nivel de ramură) pe anii 2016–2020,  capitolul  Reglementări în stabilirea raporturilor de muncă, art.12, pct. (4), care prevede acordarea indemnizației în mărime de o bursă lunară din contul instituției în care sunt plasați.

         În cadrul evaluării seminarului, tinerii specialiști au menționat utilitatea informațiilor obținute, dar și necesitatea organizării unor asemenea activități înainte de angajare, adică o dată cu finalizarea studiilor.

Ana Cimpoieșu

preşedinte al CR Hâncești al FSEȘ