• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
  • +373 22 237525

    Conform art.122 din CM, salariatul poate fi rechemat din concediul de odihnă anual prin ordinul (decizia, dispoziţia, hotărîrea) angajatorului, numai cu acordul scris al salariatului. Retribuirea muncii salariatului rechemat se efectuează în baze generale.

   Partea restantă a concediului se acordă salariatului în cadrul aceluiaşi an calendaristic sau se foloseşte nu mai tîrziu decît pe parcursul a 18 luni, calculînd de la sfîrşitul acelui an, pentru care se acordă concediul (art.9 pct1 din Convenţia OIM Nr.132 privind concediile remunerate, ratificată de Parlamentul RM, Nr.1330-XIII, 26.09.1977).

   Dacă  salariatul refuză de a-şi folosi partea rămasă din concediul ce i se cuvine, angajatorul este obligat să respecte prevederile art.64 alin(2) şi art.112 alin (2) din CM, potrivit cărora dreptul la concediul de odihnă anual nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări, şi orice înţelegere prin care se renunţă total sau parţial, la acest drept este nulă. Angajatorul este obligat să emită ordinul privind acordarea părţii rămase din concediu ce i se cuvine salariatului, menţionînd faptul că zilele în cauză sînt plătite deja în temeiul ordinului precedent privind acordarea concediului de odihnă anual.

   Neacordarea părţii rămase din concediu nu înseamnă pierderea dreptului la folosirea lui ulterioară. Acest drept se menţine pînă la realizarea lui definitivă.